Lohkeama
Jos havaitset hampaassasi lohkeaman tai muun vaurion, on tärkeää ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian.
Varaa aikaLohkesiko hammas?
Jos huomaat hampaassasi lohkeaman tai muun vaurion, varaa aika. Mikäli nettiajanvarauksesta et löydä vapaata aikaa, soita 02-233000
Mikä on hampaan lohkeama?
Hampaan lohkeaminen tarkoittaa että hampaasta murtuu osa tai hammaspaikasta irtoaa palanen. Lohkeama voi olla pieni ja tuskin havaittava, tai laajempi aiheuttaen selkeän ja silminnähtävän vaurion. Lohjenneen hampaan reuna saattaa tuntua terävältä. Lohjennut hammas voi olla myös arka.
Mitä tulisi tehdä, jos hampaassa on lohkeama?
Jos havaitset hampaassasi lohkeaman tai muun vaurion, on tärkeää ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian. Ammattitaitoiset hammaslääkärimme ovat valmiita auttamaan sinua ja tarjoamaan sopivan hoidon tilanteeseesi. Mikäli nettiajanvarauksesta ei löydy vapaata aikaa, soita 02-233 000.
Miten lohkeama voi syntyä?
Hampaiden lohkeamat voivat olla seurausta monista eri tekijöistä, kuten äkillisestä vammasta, purentavoimien epätasapainosta tai pitkäaikaisesta hampaiden kulumisesta. Lohkeamia voi esiintyä missä tahansa hampaassa, ja ne voivat olla seurausta monista eri tekijöistä, kuten:
- Vammat: Äkilliset vammat tai iskut suuhun voivat aiheuttaa hampaan lohkeamisen.
- Purentavoimat: Liiallinen purentavoima tai hampaiden väärä purenta voivat aiheuttaa hampaiden lohkeamista äkillisesti tai ajan mittaan.
Yleisesti ottaen hampaiden elinikäinen altistuminen kulutukselle voi johtaa lohkeamiin, erityisesti jos hampaissa on jo aiempia täytteitä tai heikentynyttä hammaskiillettä.
Miten lohjennut hammas korjataan?
On tärkeää hakeutua hammaslääkärin hoitoon, jos havaitset hampaassasi lohkeaman. Hammaslääkäri arvioi lohkeaman laajuuden ja suosittelee sopivaa hoitoa. Lohjennut hammas voidaan korjata useilla eri tavoilla riippuen lohkeaman laajuudesta ja sijainnista. Yleisimpiä tapoja, joilla hammas korjataan:
- Tasoitus: Hampaan pinnasta on lohjennut vähäinen määrä kiillettä ja alue tuntuu kieleen terävältä. Hammaslääkäri tasoittaa terävyyden ja kiillottaa hampaan.
- Paikkaus: Pienet lohkeamat korjataan yleensä paikkaamalla. Hammaslääkäri poistaa vaurioituneen osan hammaskiilteestä ja täyttää sitten lohkeaman hammaspaikalla. Paikkausmateriaalina käytetään tyypillisesti yhdistelmämuovia.
- Kruunu: Mikäli lohkeama on laajempi tai syvempi palautetaan hampaan kestävyys ja esteettisyys parhaiten keraamisella täytteellä tai kruunulla. Myös hampaiden taka-alueen laajempiin lohkeamiin sopivat parhaiten keraamiset kruunut. Lue lisää hammaskruunuista täältä.
- Juurihoito ja kruunu: Jos lohkeama ulottuu hampaan ytimeen tai juuriin, edellyttää hampaan korjaaminen tyypillisesti juurihoitoa. Juurihoidossa infektoitunut tai vaurioitunut kudos poistetaan ja juurikanava täytetään. Juurihoidetun hampaan päälle on suositeltavaa asentaa keraaminen kruunu vahvistamaan ja suojaamaan hammasta. Lue lisää juurihoidosta täältä.
- Laminaatit: Esteettisiä häiritseviä lohkeamia voidaan korjata myös hammaslaminaateilla. Laminaatit ovat ohuita kuoria, jotka sementoidaan hampaiden etupinnalle. Laminaatilla voidaan peittää lohkeama ja parantaa samalla hampaan ulkonäköä. Lue lisää laminaateista täältä.
- Hampaan poisto ja implantti: Mikäli lohkeama on erittäin syvä, eikä hammas ole enää korjattavissa, hampaan poisto ja implantin asennus ovat vaihtoehtoja. Hammaslääkäri poistaa vaurioituneen hampaan ja korvaa sen keinotekoisella hammasjuurella ja kruunulla, joka tunnetaan implanttina. Lue lisää implanttihoidoista täältä.
Kokeneet hammaslääkärimme arvioivat lohkeaman laajuuden ja tilanteen ennen kuin suosittelemme tiettyä hoitovaihtoehtoa. Hoitolinjan valinta tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa.
Hampaan lohkeaminen voi aiheuttaa erilaisia ongelmia riippuen lohkeaman sijainnista ja laajuudesta. Pienet lohkeamat voivat aiheuttaa epämukavuutta ja herkkyyttä kuumalle tai kylmälle, kun taas syvemmät lohkeamat voivat altistaa hampaan herkälle sisäiselle kudokselle, mikä voi aiheuttaa voimakasta kipua ja jopa tulehduksia.