Kruunut ja laminaatit

Hammaskruunu on oikea vaihtoehto monissa tilanteissa, joissa hampaan rakenne tai toiminta on vaarantunut.

Varaa aika

Kruunut ja laminaatit

Hammaskruunu
Hammaskruunulla tarkoitetaan hampaan näkyvää osaa. Hammaskruunun avulla laajasti vaurioituneelle hampaalle saadaan rakennettua toimiva ja kestävä hammas, joka kestää rasitusta ja näyttää luonnolliselta.

Hammaskruunu elegant

Hammaslaminaatti
Hammaslaminaatilla tarkoitetaan ohutta hammaskuorta, joka kiinnitetään hampaan etupinnalle tyypillisesti esteettisten ongelmien korjaamiseksi.

Hammaslaminaatti elegant

Milloin hammaslääkärisi todennäköisesti harkitsee hampaan kruunuttamista?

Hammaskruunu on oikea vaihtoehto monissa tilanteissa, joissa hampaan rakenne tai toiminta on vaarantunut.

Hampaan laajempaan korjaamiseen, varsinkin jos esteettiset näkökohdat ovat tärkeitä tai hammas on juurihoidettu, suositellaan keraamisia materiaaleja niiden pitkäikäisyyden ja estetiikan vuoksi. (käypähoito)

Esimerkkitapauksia:

  1. Laaja kariesvaurio
  2. Juurihoidon jälkeen
  3. Halkeamat ja murtumat
  4. Kuluneet hampaat
  5. Esteettiset syyt
  6. Hammasimplantit
  7. Laajasti paikatut hampaat

On suositeltu, että muovimateriaalin käyttöä suoran tekniikan paikkaushoidossa rajoitettaisiin, ja yli kolmen pinnan paikkoihin käytettäisiin muita kuin muovipaikkamateriaaleja.

Miten hammaskruunu tehdään?

Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa. Tulevalle kruunulle tarvitaan riittävä materiaalipaksuus, joka hiotaan hampaasta. Hammas preparoidaan pilarimaiseen muotoon. Seuraavaksi hampaisto jäljennetään joko perinteisesti silikonimassalla tai digitaalisesti suukameralla (CAD/CAM). Kruunun valmistumisen ajaksi hammas suojataan väliaikaisella täytteellä.

Lopullinen täyte valmistetaan laboratoriossa tai vastaanoton jyrsinlaitteella. Nykyisin suuri osa epäsuorista täytteistä suunnitellaan ja valmistetaan tietokoneohjatusti (CAD/CAM) erilaisista keraameista tai muovikomposiiteista. Kruunu istuu hiotun hampaan hiontarajalla millintarkasti ja kontaktit naapurihampaisiin saadaan muodostettua hampaan normaali anatomia palauttaen. Etuna ei ole siis pelkästään ulkonäkö ja kestävyys vaan myös helppo puhdistettavuus ja ikenen hyvinvointi.

Kun uusi lopullinen täyte on valmis, väliaikainen kruunu irrotetaan ja pysyvä kruunu sementoidaan hampaaseen sementtiaineella. Seuraavaksi hammaslääkäri poistaa vielä hiontarajalta sementtiylimäärän ja tarkastaa kruunuhampaan purennan. Hammas on heti käyttövalmis.

Miten hammaskruunua hoidetaan?

Hammaskruunuista ja laminaateista pidetään hoidon jälkeen samalla tavalla huolta kuin omistakin hampaista. Hammaskruunut, laminaatit ja sillat voivat reikiintyä hiontarajalta. Hyvin hoidettuna hammaskruunu voi olla loppuelämäsi ratkaisu.