Hampaan poisto
Hampaan poisto on nopea, mutta kivuton toimenpide. Mikäli hammas on vaurioitunut korjauskelvottomaksi on poisto yleensä järkevin vaihtoehto.
Varaa aikaYleisimmät syyt hampaan poistolle
- Hammas on reikiintynyt korjauskelvottomaksi
- Hammas on juurta myöden halki, tai haljennut pitkälle ienrajan alapuolelle
- Hammas on tulehtunut eikä ole juurihoidettavissa, tai juurihoito ei ole tuottanut toivottua tulosta
- Hampaiden tukikudosten sairaudet
- Viisaudenhammas on osittain tai kokonaan puhkeamaton
- Oikomishoidolliset syyt
Miten hammas poistetaan
Ennen hampaan poistoa alueelta otetaan röntgenkuva, tai laajempi panoraamatomografia, jolla selvitetään hampaan asento ja juurten sekä ympäröivien kudosten ja rakenteiden anatomia.
Hampaan poisto tehdään joko tavanomaisesti poistamalla tai leikkaamalla. Hoitolinjan valintaan vaikuttaa hampaan sijainti, asento, juuren muoto ja puhkeamisaste sekä hampaan kunto. Hampaan poisto tapahtuu aina paikallispuudutuksessa, eikä se aiheuta kipua.
Tavanomaisessa poistossa hammaslääkäri puuduttaa suun paikallisesti poistettavan hampaan alueelta. Hammaslääkäri liikuttelee hammasta varovasti vivulla ja nostaa lopuksi hampaan kuopastaan vähitellen poistopihdillä. Riippuen hampaan anatomiasta hammas separoidaan, eli poistetaan osissa. Poiston jälkeen alue puhdistetaan, tarvittaessa ommellaan ja kuopan päälle asetetaan harsotaitos vähentämään vähäistä verenvuotoa. Hampaan poisto kestää tavallisesti noin 10-20 minuuttia.
Mikäli hammas ei ole puhjennut kokonaan tai se on osittain limakalvon alla, poistetaan hammas leikkauksellisesti. Yleensä leikkauksellisesti poistetaan osittain, tai kokonaan puhkeamattomia viisaudenhampaita. Leikkauksellinen hampaan poisto tapahtuu niin ikään paikallispuudutuksessa ja toimenpiteenä se on täysin kivuton. Ennen hampaan poistoa hammaslääkäri ja -hoitaja valmistelevat tavaroita ja asettavat potilasliinan, jotta toimenpide voidaan toteuttaa hygieenisesti. Viisaudenhampaan poisto tapahtuu näkökontrollissa. Hammaslääkäri tekee pienen viillon limakalvolle, saaden hampaan näkyviin. Johtuen hampaan vaillinaisesta puhkeamisesta hammas porataan useimmiten osiin, jolloin hampaan poisto voidaan tehdä välttäen tarpeetonta luun preparointia. Poiston jälkeen alue huuhdellaan ja haava suljetaan muutamalla ompeleella. Ompeleet ovat usein sulavia.
Miten valmistaudun hampaan poistoon
Hampaan poisto voi tulla yllättäenkin, ja silloinkin poistaminen on turvallista toteuttaa. Mikäli viisaudenhampaan leikkaus tai hampaan poisto on varattuna tulevaisuuteen voit valmistautua siihen muutamalla keinolla:
- Ota särkylääke ennen vastaanotolle tuloa. Hammaslääkäri määrää sinulle riittävän määrän kipulääkettä ja tarvittaessa antibioottikuurin toimenpiteen jälkeen, mutta ottamalla särkylääkkeen ennakkoon saat aloitettua poiston jälkeisen kivunhoidon tehokkaasti.
- Syö hyvin ennen poistoa. Leuka on puutunut toimenpiteen jälkeen ja syömistä tulisi välttää noin kahden-kolmen tunnin ajan toimenpiteen jälkeen. Poikkeuksena sedaatiossa toteutettu hampaan poisto. Lue lisää sedaatiosta täältä.
- Varaa kotiin pehmeää ja viileää ravintoa, kuten mehukeittoa tai jäätelöä. Hammaslääkärisi suosittelee syömään toimenpidepäivänä pehmeitä, nestemäisiä ja viileitä ruokia.
- Jätä Omega-3 ravintolisän syöminen kaksi viikkoa ennen toimenpidettä. Hammaslääkäri käy kanssasi läpi käytössäsi olevat lääkkeet, joita tulee syödä normaalisti, ellei toisin sovita. Sen sijaan omega-3 ravintolisän voit tiputtaa pois omatoimisesti muutamaa viikkoa poistoa edeltävästi. Omega-3 ravintolisä ohentaa verta ja voi johtaa tarpeettomaan jälkivuodon riskiin.
- Vältä fyysistä rasitusta. Poiston jälkeen tulee välttää fyysistä rasitusta, eli kannattaa harkita miten esimerkiksi siirtyminen vastaanotolta kotiin olisi järkevintä toteuttaa.
- Älä tupakoi. Tupakointia lisää poiston komplikaatioiden riskiä ja heikentää paranemista.
Poiston jälkeinen särky
Poiston jälkeinen kipu häviää tavallisesti muutamassa päivässä ja yleensä viimeistään viikon kuluessa. Särky on hallittavissa särkylääkkeillä, kuten ibuprofeenilla ja parasetamolilla. Noudattamalla hammaslääkärisi sinulle antamia ohjeita helpotat parantumistasi.
Leikkauksellisen poiston jälkeen poskelle nousee turvotusta, joka vähitellen laskee 3-5 päivän kuluessa.
Ole yhteydessä hammaslääkäriisi, mikäli turvotus nousee äkillisesti uudelleen, sinulle nousee kuume tai poistoalueelta erittyy märkää.
Mitä tilalle ja milloin?
Poistettu hammas voidaan korvata keinojuurella. Implantin asennuksen ajankohta riippuu poistetun hampaan sijainnista hammaskaarella. Tietyissä tapauksissa implantti voidaan asentaa välittömästi hampaan poiston yhteydessä. Esteettisellä alueella implantointi on järkevää toteuttaa melko pian hampaan poiston jälkeen ja takahammasalueella odotetaan yleensä luun luonnollista paranemista kolmesta kuuteen kuukauteen. Pidempäänkin poistetun hampaan tilalle on lähtökohtaisesti mahdollista asentaa implantti, mutta se saattaa edellyttää valmistelevia toimenpiteitä, koska hampaistossasi on oletettavasti tapahtunut purennan kompensatorisia muutoksia sekä leukaluun resorptiota, eli kutistumista.
Hammaslääkärisi keskustelee kanssasi hampaan korvaamisesta ennen poistoa ja suosittelee sinulle parhaiten sopivaa ratkaisua ja kertoo toteutuksesta.