Juurihoito

Juurihoidon tarkoituksena on pelastaa hammas, joka muussa tapauksessa jouduttaisiin poistamaan. Nykyään juurihoito voidaan tehdä puudutuksessa täysin kivuttomasti tilanteen mukaan jopa yhdellä kerralla valmiiksi.

Varaa aika

Hampaan juurihoito

Juurihoito tarkoittaa hampaan juurikanavien mekaanista puhdistamista ja desinfiointia siihen tarkoitetuilla huuhteluaineilla. Puhdistamisen jälkeen juurikanavat suojataan tiiviisti biologisesti yhteensopivalla guttaperkka nastalla. Lopuksi hammas paikataan, tai kruunutetaan.

Miksi hammasydin tulehtuu?

Yleisin syy juurihoidolle on hoitamaton, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Syvästä kariespesäkkeestä bakteerit pääsevät hampaan ytimeen aiheuttaen tulehduksen. Muita hampaan ytimen tulehduksen syitä voivat olla esimerkiksi laaja hampaan lohkeaminen, hammastapaturma, voimakas purentarasitus tai pitkälle edennyt iensairaus. Juurihoitoa tarvitsee noin 25 % suomalaisista.

Millaisia oireita tulehduksesta tulee?

Hammasytimen tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja. Tulehduksen alkuvaiheessa hampaalla tuntuu tyypillisesti sykkivää kipua. Tulehduksen edetessä jomottava särky voimistuu. Kuuma voi pahentaa oireita. Hammas on usein myös purenta-arka.

Joskus hampaan ytimen tulehdus voi edetä lähes oireettomasti. Silloin tulehdus huomataan sattumalöydöksenä joko oireiden ilmaantuessa tai hampaiston röntgentutkimuksessa.

Juurihoidolla on suotta huono maine:

Nykyään juurihoito voidaan tehdä puudutuksessa täysin kivuttomasti tilanteen mukaan jopa yhdellä kerralla valmiiksi. Nykyaikaiset koneelliset juurihoitolaitteet mahdollistavat juurikanavan millintarkan instrumentoinnin parantaen juurihoitojen ennustetta. Yleisesti ottaen juurihoidossa käytettävien instrumenttien ja materiaalien kehitys on edennyt valtavasti viimeisen 10 vuoden aikana.

Juurihoidon tarkoituksena on pelastaa hammas, joka muussa tapauksessa jouduttaisiin poistamaan. Juurihoidon vaiheet:

  1. Hammaslääkäri tutkii ja kuvantaa juurihoidettavan hampaan. Hampaan kruunuosaan porataan avaus, jotta saadaan yhteys hampaan ytimeen ja juurikanaviin. Hammas myös madalletaan pois purennasta.
  2. Hammas eristetään suuontelosta siihen tarkoitetulla kumisuojalla. Näin ollen juurihoidossa käytetyt tehokkaat huuhteluaineet eivät pääse potilaan suuhun, eikä suun bakteerit pääse desinfioitavalle alueelle.
  3. Hampaan juurikanavat puhdistetaan mekaanisesti koneellisella juurihoito instrumentilla ja huuhdellaan bakteereja eliminoivalla huuhteluaineella. Seuraavaksi juurikanavat tilanteesta riippuen lääkitään ennen lopullista täyttöä, tai vaihtoehtoisesti täytetään samassa istunnossa.
  4. Juurikanavat täytetään tiiviisti siihen tarkoitetulla täyttönastalla.
  5. Hammas paikataan tai kruunutetaan.
  6. Hoidon onnistumista seurataan; Hoito on onnistunut, mikäli hammas on jatkossa oireeton, hampaalla voi purra ja röntgenkuvassa hampaan kärjen alue kuvautuu terveenä. Paranemisen seuranta on tärkeää, koska hampaan juurenkärjen tulehdus voi olla täysin oireeton.