Hampaiden paikkaus

Hampaan paikkauksen tarkoituksena on suojata hampaan ydin ja pysäyttää kariesvaurion eteneminen.

Varaa aika

Hammaskaries eli hampaiden reikiintyminen

Hammaskaries on yleinen vaiva, joka syntyy bakteerien tuottamista hapoista, jotka vaurioittavat hammaskiillettä. Tämä voi johtaa reikien muodostumiseen hampaisiin.

Alkava kariesvaurio pyritään pysäyttämään parantamalla suuhygieniaa, lisäämällä fluorin käyttöä ja terveellisellä ravitsemuksella. Hammaslääkäri seuraa määräaikaistutkimuksessa vaurion etenemistä.

Hampaan paikkaus – miksi ja miten

Yleinen syy hampaan paikkaamiseen on kariesvaurio, joka on edennyt niin pitkälle, ettei sitä voi enää pysäyttää. Hampaan paikkauksen tarkoituksena on suojata hampaan ydin ja pysäyttää kariesvaurion eteneminen. Paikkaus palauttaa hampaan purentafunktion, muodon ja ulkonäön ja mahdollistaa helpon puhdistamisen. Paikkaamalla korjataan usein myös hampaan kulumia tai lohkeamia. Paikka tehdään yleensä yhdistelmämuovista tai keraamisesta materiaalista.

Hampaan paikkaus tehdään suoralla tai epäsuoralla menetelmällä.

Suussa (suoralla menetelmällä) tehty paikka tehdään heti valmiiksi. Yleisin paikkamateriaali on yhdistelmämuovi. Oikeilla indikaatioilla ja huolellisella tekniikalla tehdyt yhdistelmämuovitäytteet ovat kestäviä.

Suun ulkopuolella (epäsuoralla menetelmällä) valmistetut täytteet ovat kestävä vaihtoehto laajoissa vaurioissa etenkin poskihampaissa. Suun ulkopuolella valmistetun täytteen toteuttamiseksi hammaslääkäri jäljentää hampaan perinteisellä jäljennösmateriaalilla tai digitaalisesti suukameralla. Jäljennöksen avulla valmistetaan tarkalleen hampaan muotoihin sopiva paikka hammaslaboratoriossa tai vastaanoton jyrsinlaitteella. Paikka kiinnitetään hampaaseen tyypillisesti yhdistelmämuovisementillä.

Hammaslääkärisi auttaa sinua valitsemaan oikean menetelmän ja materiaalin sinun tarpeisiisi.

Ehkäisy on avainasemassa

Hampaan paikkauksen tarvetta on haastava arvioida itse. Hampaan reikiintyminen ei välttämättä oireile millään tavalla. Edetessään bakteerit aiheuttavat viime kädessä hampaan ytimen tulehduksen, jonka hoito edellyttää juurihoitoa. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ja hyvä suuhygienia auttavat vähentämään hampaiden reikiintymistä. Hammaslääkäri seuraa vaurioiden etenemistä vuosittaisissa tarkastuksissa. Tarvittaessa voidaan käydä keskustelua ruokavalio- ja suuhygieniatottumuksista.

Milloin tarvitaan paikkaushoitoa

Yleisimmät syyt paikkaushoitoon ovat kariesvauriot ja hampaiden lohkeamat. Hoitoa pyritään tarjoamaan ennen vaurioiden pahenemista.

Yhteisymmärryksessä potilaan kanssa

Paikkaushoidon menetelmä ja materiaali valitaan yhdessä potilaan kanssa.