Bruksismin hoito

Bruksismi, eli hampaiden narskuttelu on tila, jossa henkilö puree hampaitaan yhteen tai narskuttaa hampaitaan tahattomasti.

Varaa aika

Bruksismi

Bruksismi, eli hampaiden narskuttelu on tila, jossa henkilö puree hampaitaan yhteen tai narskuttaa hampaitaan tahattomasti. Bruksaamista voi esiintyä valveilla ollessa (valvebruksismi), mutta tyypillisemmin nukkuessa (unibruksismi). Tarpeeton hampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa kudosvaurioita purentaelimistössä. Useimmiten vastaanotolle saavutaankin oireiden ilmaantuessa, tai vierustoverin huomautuksesta liittyen yölliseen hampaiden kirskutteluun.

Tavallisia oireita ovat päänsärky, leukaniveläänet, kasvokivut, hampaiden aristus ja leukalihasten nopea väsyminen. Myös tinnitus ja korvien lukkiutuminen voi olla seurausta liiallisesta hampaiden yhteen puremisesta. Niska-hartiaseudun kiputilat tai jumitilat ovat myös yleisiä narskuttajalle.

Bruksismi on hyvin yleinen vaiva, jota on tutkittu jo vuosisadan ajan. Täydellistä ymmärrystä juurisyistä ei edelleenkään ole olemassa, mutta oireita helpottavaa hoitoa onneksi on tarjolla. Purentakisko on lähes aina narskuttelun ensisijainen hoitomuoto. Kiskohoidon ohella apua voidaan hakea purentalihashieronnasta ja fysioterapiasta, sekä jumppaharjoitteista kotiin, hampaiden tasapainoitushionnasta, lääkehoidosta, tai botuliinipistoksista.